17.10.2014

Mietteitä tilitoimistojohdon seminaarista


Torstaina osallistuin Tikon Oy:n Finlandiatalolla järjestämään Tilitoimistojohdon seminaariin. Yhdellä lauseella sanottuna voin todeta: ”Kannatti tulla.”

Ohjelmistokuulumisia
Koska tilaisuuden järjestäjänä toimi Tikon Oy, kuulimme luonnollisesti alkuun ohjelmistoon ja sen kehittymiseen liittyvät kuulumiset. Tikon on kehittynyt ja kehittyy koko ajan kiihtyvällä vauhdilla. Se on täysverinen taloushallinnon palvelualusta jonka kanssa tilitoimiston on hyvä kehittää omaa asiakaspalveluaan ja palvelukonseptiaan. Uusi tuote NetTikon mahdollistaa asiakkaan ottamisen mukaan prosessiin järkevin kustannuksin. Oli mukava kuulla, että itselle tärkeä, hyväksi havaittu jokapäiväinen työkalu, kehittyy juuri siihen suuntaan mihin itsekin toivoisi sen kehittyvän.

Sähköisen ilmoittamisen kehittyminen ja kansallinen tulorekisteri
Oli mielenkiintoista kuulla seuraavaksi miten kehittyy käytännössä sähköinen ilmoittaminen. Ensimmäisenä luennon osana oli taloushallinnon veroilmoituksen lähettäminen sähköisesti niin että mukana menee myös tilinpäätöksen tietoja muodossa, jota vastaanottaja voi käsitellä tallentamatta sen sisältöä uudelleen. Tämä projekti on edennyt pitkälle ja uskon/toivon sen edistyvän uuden kirjanpitolain avustaessa loppuun asti kohtuullisella aikataululla. Toisena asiana taas kuulimme uutisia kansallisesta tulorekisteristä ja sen edistymisestä. Taloushallintoliitto on ollut mukana alusta asti tässä asiassa. Itsekin olin työryhmässä TAL:n edustajana Vuokko Mäkisen kanssa kun rakensimme palkkakoodistoa joka on tässä tulorekisteriin ilmoittamisessa yhtenä työkaluna. TAL on vahvasti edustettuna ns. sanastotyöryhmässä. Työryhmän kunnianhimoinen työ tähtää palkkahallinnon sanaston yhtenäistäminen niin että jokainen taho joka tarvitsee ja käyttää näitä termejä, käyttää aina samasta asiasta samaa sanaa. Tämä on tärkeä vaihe kansallisen tulorekisterin pohjana. Vuokko Mäkinen ja Suvi Rantala edustavat Taloushallintoliittoa tässä työryhmässä ansiokkaasti, henkilökohtaisesti tunnen myötäylpeyttä heidän työstään ja ammattitaidostaan sekä halusta panostaa yhteisten asioiden kehittämiseen. 

Hallitus on kehysriihessään todennut kansalisen tulorekisterin olevan tärkeä asia jonka tulee toteutua. Toivottavasti ministeriöstä nyt löytyy riittävästi yhteiskuntavastuunsa tuntevia virkamiehiä joilla on innostusta, halua ja ennen kaikkea ymmärrystä asian tärkeydelle koko valtion talouden kannalta. Jokainen joka edes jonkin verran on tekemisissä palkkahallinnon ja palkanlaskijan arjen kanssa ymmärtää miten suuri määrä ns. turhaa työtä säästyisi tämän uuden rekisterin käyttöönoton myötä. Puhumattakaan siitä turhasta työstä, joka nykyisellä järjestelmällä tehdään tietoja vastaanottavissa tahoissa.

Uusi kirjanpitolaki
Kuulimme myös uudesta 2016 voimaanastuvasta kirjanpitolaista: lain uudistukset vaikuttivat pääosin onnistuneilta. Suurin käytännön muutos lienee Tasekirjan poistuminen laista. Kuunnellessani tätä kohtaa, mieleeni tuli elävästi se, kun aikanaan tase ”käännettiin nurin”. Silloin monelle pitkäaikaiselle kirjanpitäjälle oli ongelma sopeutua muutokseen, vaikka se oli puhtaasti tekninen. Nyt muutos on toki pääosin tekninen, mutta sillä on paljon käytännön merkitystä. Tulevaisuus näyttää siltä kuten joka vuosi: koulutustarve on todellinen jatkossakin. Erityisen positiivista uudistuksessa on sen henki siitä, että sähköinen taloushallinto ja arkistointi on vähintään yhtä hyvä tapa kuin saman asian toteuttaminen paperilla.

Tilitoimisto on yritys, yrityksen tarkoitus on olla tuottavaa
Tilitoimiston ja yleensäkin yrityksen johtamisesta meille tarjottiin erittäin mielenkiintoinen pariluento. Luennoitsijat olivat miellyttäviä persoonia, joilla oli painavaa asiaa tilitoimistotoiminnasta ja johtamisesta. Monet tilitoimistot sortuvat olemaan liiankin asiakassuuntautuneita, niin että asiakaspalvelu kävelee helposti terveen hinnoittelun yli. Olikin piristävää kuulla miten nämä nuoret miehet olivat heti tilitoimistonsa alusta asti lähteneet siitä, että tilitoimisto on heille yritystoimintaa samalla tavalla kuin heidän asiakkaidensa yritykset ovat asiakkaille. Heidän tilitoimistonsa toiminta oli laaja-alaista, heillä oli yrityksenä todellinen taloushallinnon palvelukeskus. Asiakkaat voivat kääntyä heidän puoleensa asiassa kuin asiassa. Vaikka suurin osa toimivista tilitoimistoista toimii hieman erilaisella strategialla, on monilla varmasti oppimista näiden selkeästi työstään nauttivien kavereiden asenteesta ja ajatuksista.

Nykypäivänä talous- ja palkkahallinnon ala ja tilitoimistojen toimintaympäristö muuttuu hurjaa vauhtia koko ajan, eikä muutokselle näy loppua. On tärkeää että tilitoimiston hinnoittelu mahdollistaa riittävän katteen, jotta se riittää henkilökunnan kouluttamiseen, työvälineiden ylläpitämiseen ja uudistamiseen. Tilitoimiston johdon pitää huolehtia tiedon ja taidon ajantasaisuudesta. Energian pitää riittää ajankohtaisten asioiden seuraamiseen jotta tietää mitä pitää tietää. Itse en ole oikeastaan ollenkaan markkinointihenkinen, mutta on pakko todeta että myös seuraava, tilitoimiston markkinoinnista kuulemamme luento tarjoiltiin niin mieleenpainuvilla tarinoilla höystettynä, että sitä oli ilo kuunnella. Sain siitä jopa joitakin ideoita itsellekin.

Talous nyt ja tulevaisuudessa
Päivän viimeinen puheenvuoro avasi ajatuksia Venäjän taloudesta ja sen vaikutuksesta Suomen ja koko Euroopan talouteen. Kuulimme mielenkiintoisia ajatuksia siitä missä olemme nyt ja mihin olemme menossa, mitä vaihtoehtoja Suomella on. En voinut kuin olla samaa mieltä siitä että nyt Suomessa on tehtävä kipeitäkin ratkaisuja jos ei haluta olla rappiolla viiden vuoden kuluttua. Sitä emme varmasti kukaan halua, vaikka laulun mukaan rappiolla onkin hyvä olla. J

Ohjemiston omistajanvaihdos
Sekä luento-osuudessa että vapaissa keskusteluissa yhtenä aiheena oli Aditro Oy:n tekemä yrityskauppa, jossa sen omistama Tikon Oy sai uuden omistajan Accountor Oy:sta. Joitakin kauppa pelottaa kun kilpailijasta tuli käyttämämme ohjelmiston omistaja. Toisaalta tilanne ei poikkea esimerkiksi Visman tilanteesta tällä hetkellä. Siinä kohdin vain toimittiin niin että ohjelmistotalo osti tilitoimiston, kun nyt taas tilitoimisto osti taloushallinnon ohjelmistotalon. Lopputulos on käytännössä sama. Itse en näe syytä lähteä vaihtamaan hyväksi havaittua ripeästi kehittyvää työkalua toiseen vain sen takia kuka ohjelmistotalon omistaa. Päinvastoin uskon että nyt ohjelmisto kehittyy entistä intensiivisemmin, koska omistaja kehittää työkalua jota itsekin käyttää. He eivät varmastikaan ostaneet ohjelmaa lopettaakseen toimivan ohjelman pois kilpailijoilta vaan he haluavat mukaan tuottavaan ohjelmistobusinekseen. Tilitoimistojen tai heidän asiakkaidensa tiedon valuminen Accountorille huolestuttaa joitakin, itse en usko kenelläkään olevan niin tärkeitä tietoja että he sen vuoksi olisivat valmiita rikkomaan useita lakeja, joiden rikkominen voisi pahimmillaan tuhota talouden ja viedä vapauden. Isot yritykset hallitsevat riskienhallinnan ja nyt he tarjoavat tilitoimistoasiakkailleen tukea markkinointiin. Nykyisellä konseptilla on heille eduksi jos heidän asiakkainaan olevien tilitoimistojen toiminta laajenee ja kehittyy. Parasta on edelleen että meistä jokainen keskittyy siihen mitä osaa.


Hyvää ruokaa ja vielä parempaa seuraa
Antoisan päivän kruunasi maittava tarjoilu ja hyvä seura. Sain taas kerran nauttia mielenkiintoisista keskusteluista kollegoiden kanssa. Totesin olevani onnellinen saadessani tuntea niin monta alallamme toimivia ihmisiä, jotka ovat todella mukavia ja huumorintajuisia ihmisiä jotka ovat omalla alallaan aivan huipputyyppejä!

Osallistuin samaan tilaisuuteen viime vuonna ja tulen osallistumaan ensi vuonnakin jos se järjestetään. Taas kerran järjestäjä oli onnistunut kiitettävästi. Tilaisuus oli antoisa, kiitos Tikon Oy!