5.1.2018

Mukana monessa sosiaalisessa mediassa ja webinaareissa - mitä sinä haluaisit nähdä ja kuulla?

Olen tehnyt tilitoimistotöitä 32 vuotta, omaa toimistoa olen toukokuun alussa vetänyt 30 vuotta. Itseasiassa opiskelujen ohella tein jo pari vuotta kahta kirjanpitoa sellaiseen kirjaan. Monenlaista on oman tilitoimistourani varrelle mahtunut. Aloitin oman toimistoni ostamalla yrityksen, jossa oli yksi työntekijä. Jossain kohdin vaihdoin paikkakuntaa ja jatkoin yksin. Pahimmillaan vedin toimistoa joka itseni lisäksi työllisti 15 henkeä. Nyt olen taas yksin – ja onnellinen. Ympyrä on sulkeutunut ja se oli ammatillisen elämäni paras ratkaisu.
Historiaa
Kun viimeinen pitkäaikainen työntekijäni Raumalla jäi eläkkeelle (hän oli muuten hyvä sellainen, hänet olisin voinut pitääkin) mietin, miten menettelisin. Olin päättänyt, etten enää elämässäni rekrytoi ketään koskaan. Niinpä karsin asiakkaita niin paljon, että ehdin tehdä ne itse. Kun sitten Euran toimistosta jäi eläkkeelle ihminen, joka siellä hoiti palkkahallinnon, tekemiensä kirjanpitojen lisäksi, myin toimiston pois. Kiitos Rantalainen Länsi-Suomi Oy:lle, kun osti sen. Ja silloin olin siinä mihin minun olisi pitänyt tähdätä jo ajat sitten. Tai oikeastaan lähes tähtäsinkin, mutta se jäi haaveeksi, kun neljä Rauman työntekijääni pettivät luottamukseni.

Sinikka oli ihana työntekijä ja ihana ihminen hän on edelleen

Kouluttaminen ja tiedon jakaminen on mukavaa
Olen toiminut aktiivisesti Suomen Taloushallintoliitossa kauan, aloitin muistaakseni vuonna 2001. Vaihtelevasti minulla on ollut eri määrä luottamustehtäviä alalla ja olen päässyt kouluttamaan tilitoimistoja TAL -koulutuksissa. Niiden yhteydessä huomasin kaksi asiaa 1. kouluttaminen on mukavaa puuhaa ja 2. monet tilitoimistoihmiset ovat päteviä substanssiasioissa, mutta heillä ei riitä aikaa eikä jaksamista itse ottaa selvää kaikista muuttuvista asioista jotka eivät suoraan liity talous- tai palkkahallintoon. Niinpä sitten aloin kouluttamaan ja jakamaan tietoa niistä asioista. Tein sitä jo silloin kun minulla oli työntekijöitä. Hassua oli muuten se, että muutamat heistä eivät osanneet arvostaa yhtään sitä, että heillä oli omassa työpaikassaan henkilö joka osasi neuvoa oikeastaan kaikessa mihin he apua tarvitsivat. Päinvastoin heille se, että uutta tietoa hankkiakseni minun piti olla välillä pois toimistolta, oli heidän mielestään todella huono juttu. No en lähde nyt tässä kirjoituksessani sitä pohtimaan sen syvemmin, senkin pohdinnan aika lienee, mutta ei nyt.

Joskus meitä oli monta, onneksi ei ole enää, se ei sovi minun luonteelleni

Minusta on mielenkiintoista ja palkitsevaa kertoa tilitoimistoille asioista, jotka tietämällä heidän on helpompi tehdä työnsä hyvin ja samalla huolehtia omasta riskienhallinnastaan. Toisaalta pidän myös yritysten kouluttamisesta varsinkin, kun motiivini on se, että he saavat tietoa jota tarvitsevat. Kun en etsi aktiivisesti uusia asiakkaita itselleni, voin hyvin neuvoa yrityksiä välittämättä kenen asiakkaita he ovat, koska en ole ehdottamassa heille tilitoimiston vaihtoa 😊 Olenkin saanut käydä puhumassa myös toisten tilitoimistojen asiakastilaisuuksissa.

Aluksi koulutin pääosin Taloushallintoliiton tilitoimistoille suunnatuilla kursseilla ja itse järjestämilläni tilitoimistojen (Katso, Verotili) ja yritysten kursseilla (Katso, Verotili, Yritysverotus, Osakeyhtiölaki, Kirjanpidon tulosteet jne.) Raumalla ja Eurassa. 

Yrittäjille koulutuksia tuli aikanaa järjestettyä Raumalla useita 

Vuosipäivä
Vuosi sitten - ihan päivälleen vuosi sitten - avasin Facebookiin sivuston nimellä Taloushallinnon asiantuntija Riikka Lehtinen. Oma päivitykseni vuoden takaa siitä, että olen sivun avannut, tupsahti Facebook muistoihin, mikä sai minut kirjoittaman tämän blogikirjoituksen. Sitä oli mietitty jo pitkään mutta sen avaaminen oli odottanut, kun en millään saanut ideoitua nimeä sivulle, kun omalla nimelläni oli jo yksityinen sivu. Lopulta päätimme mieheni Hansin kanssa, että kun kerran olen taloushallinnon asiantuntija, niin miksi sivukin ei voisi sillä nimellä olla. Ja näin avasin sivun.
Jaan siellä erilaisia linkkejä ja tietoja, olen huomannut, että oman tilitoimistoni Tilitoimisto Finansia Ky:n sivut ovat nyt jääneet vähän vähemmän aktiivisiksi. Usein tosin jaan omalle sivulleni tekemäni päivityksen myös sinne, jos se koskee yrityksiä eikä vain tilitoimistoja. Omalle asiantuntija sivulleni, kun jaan myös paljon sellaista, joka on vinkiksi ja avuksi tilitoimistoille. Sivullani oli nyt juuri katsottuna 169 seuraajaa, en ole koskaan katsonut ketä, enkä jaksa sitä nytkään käydä läpi, ovatko he tilitoimistoihmisiä, yrittäjiä vai joitakin ihmisiä joita nämä yritysasiat vaan muuten kiinnostavat (voipi siellä olla jotain ihan minun omia kavereitanikin)

Tämä blogi täyttää siis ensi viikolla 9 vuotta 👍

9 vuotta tätä blogia ja vielä kauemmin paljon muuta
Kirjoitin joskus useamman vuoden postissa yrityksille lähetettävää Finansia.news -nimistä lehdykkää yrittäjille tärkeistä asioista, se levikki taisi parhaimmillaan olla reilut 500, ihan tarkkaan en muista, olisiko ollut enemmänkin. Sen jälkeen tapahtui monenlaista ja elvytin tämän tyyppisen kirjoittamisen sitten reilu vuosi sitten aloittamalla sähköisesti julkaistavan TalousLehtinen -nimisen lehdykän, jonka olen taittanut niin että sen voi halutessaan tulostaa. Linkkiä siihenkin julkaisuun olen aina laittanut jakoon sinne sivustolleni. Kirjoittaminen on aina ollut minulle julkisen puhumisen lisäksi helppoa. Siksi 9.1.2009 aloitin tämän blogin – siitä tulee siis ensi tiistaina yhdeksän vuotta, pitäisiköhän ensi vuotta pitää 10-synttärit 😊 Olen aina mielelläni jakanut minulla olevaa tietoa niin yrityksille kuin taloushallinnon alalla toimiville ihmisille. Ehkä siksi se on ollut helppoa, että minulla on aina ollut töitä riittävästi, en ole koskaan kokenut ketään omalla paikkakunnallanikaan toimivaa kollegaa kilpailijaksi vaan juuri nimenomaan kollegaksi, ihmiseksi jonka kanssa on mukava vaihtaa ajatuksia.

Joskus sitä koulutus sopii hyvälle päivälle, kun kurssitettavassa tilitoimistossa on kuohuvan aika samana päivänä 😉
Innostus webinaareihin heräsi
Pitkään julkaisuni olivat edellä mainittuja, koulutuksia tein luokkakoulutuksina. Kirjoitin artikkeleita Taloushallintoliiton eri julkaisuihin silloin kun aihe oli sellainen, että minulla oli siitä annettavaa. Sain myös kouluttaa luokkakoulutuksia Ajantieto Oy:n järjestämillä kursseilla, kiitos Jaana Koskinen. Kunnes eräänä päivänä minulle soitettiin Suomen Yrittäjistä, he halusivat webinaarikoulutuksen ja olivat kysyneet siihen Leena Rekola-Niemistä joka ei ehtinyt eikä kokenut aihetta niin omakseen. Leena oli suositellut minua – kiitos siitä Leenalle! Tein tämän webinaarin 31.8.2016 Sen luennon pitäminen nimittäin avasi silmäni sille tosi asialle, että webinaarien tekeminen onkin mukavaa puuhaa. Toki en halua kaikkia kurssejani webinaareina pitää, koska pidän ihmisten kanssa asioista puhumisesta kasvokkain. Mutta se on äärettömän helppo ja kustannustehokas tapa kouluttaa silloin kun luento kestää tunnin tai kaksi.

Ensimmäinen webinaarini...

Opinahjon kanssa on mukava tehdä yhteistyötä

Vismassa oli todella hyviä tyyppejä, oli ilo käydä heillä pitämässä webinaari

Webinaareja ja Facebookin sivujen päivittämistä muillekin
Olen saanut tehdä webinaareja tämän Yrittäjien kurssin jälkeen esimerkiksi Vismalle ja Opinahjolle. Molemmissa on aivan ihania ihmisiä ja yhteistyö jatkuu. Opinahjolle alan nyt lisäksi kirjoittamaan myös blogikirjoituksia, ensimmäinen julkaistaan muutaman päivän kuluttua, seuratkaa vaikkapa tuota omaa sivuani Facebookissa, laitan sinne infoa, kun kirjoitus julkaistaan. Ja ottakaan sen jälkeen Opinahjon blogit seurantaan, sinne tulee muidenkin kirjoittajien kirjoituksia noin kolme kertaa kuukaudessa. Tämä oma blogini onkin jäänyt vähän vähemmälle huomiolle, kun on ollut niin paljon muuta. Asiaa olisi toki ollut, mutta aikaa kirjoittamiseen niukasti. Varsinkin kun jossakin kohdin aloitin yhden tilitoimiston Facebook -sivujen päivittämisen yrittäjiä kiinnostavilla aiheilla sekä heidän toiminnastaan kertovilla päivityksillä. Se on myös palkitsevaa toimintaa, jos sinua kiinnostaa saada omalle tilitoimistollesi aktiiviset Facebook sivut, ota yhteyttä. Toki voin päivittää ihan jonkin muunkin alan yrityksen sivuja, sekin voisi olla mielenkiinoista.

Vielä yli viiskymppinenkin voi olla menossa mukana 💪

En osallistu TubeCon -tapahtumaan vaikka tubetan 😀
Vaikka minulla jo alkaa ikää olla niin, etten ehkä ihan kaikkia nykyajan hienouksia ymmärrä, olen halunnut olla mukana kehityksessä, niinpä avasin nimelläni oman kanavan YouTube -palveluun 21.2.2017, tai avasin sen toki aikaisemmin, mutta silloin tein ensimmäisen videoni palveluun. En koe olevani mikään tubettaja nykynuorten mallin mukaisesti, mutta toki olen varmasti ensimmäisiä, jos en ensimmäinen meidän alamme yksittäinen toimija joka jakaa videoita kyseisessä palvelussa. (isompien tilitoimistojen videoita saattaa olla jo aikaisemmin julkaistu) Toki on rehellisesti sanottava, että minua tässä helpottaa suunnattomasti se, että mieheni Hans on kuvaamisen ja vastaavan toiminnan ammattilainen. Hän osaa hankkia minulle juuri sellaiset apuvälineet kuvaamiseen ja julkaisemiseen mitkä parantavat laatua, mutta eivät ole minulle liian vaikeita käyttää. Myös pojaltani Joonakselta olen saanut monta hyvää vinkkiä, nykynuoriso kun on näissä aika hyvää, kuin luonnostaan 😊

Tietoiskujen tekeminen on mukavaa puuhaa

Alun perin minulla oli tarkoitus tehdä videot YouTubeen ja jakaa sieltä Facebook sivuilleni. Mutta sitten kävi ilmi, että Facebook ei jaa julkaisuja niin tehokkaasti, jos videot eivät ole sen palvelussa vaan ovat jaettuja muualta. Joten laitan sitten saman videon molempiin, koska ei ole mitään järkeä tehdä videoita joita kukaan ei näe. Nykyisin olen tehnyt ilmaisia, jokaisen katsottavissa olevia lyhyehköjä tietoiskuja ajankohtaisista aiheista. Tietoiskut ovat joskus suoraan tilitoimistoille suunnattuja mutta nekin jotka ovat yrittäjille, ovat hyviä myös tilitoimistoille, jotta muistavat kertoa omille asiakkailleen asioista. Monella kun on niin kiire niissä varsinaisissa töissään, ettei aina muista kaikkea.Tulossa jotain julkaisuja Tili- ja veropäiviltä, mikä olisi mukavaa katsottavaa?
Olen julkaissut tietoiskujen lisäksi myös videoita ja koosteita kursseista tai muista tilaisuuksista, joissa olen ollut paikalla. Seuraavat sen tyyppiset julkaisut todennäköisesti tulevat Tili- ja veropäiviltä. Vielä en ole ihan täysin päättänyt millaisia ja missä kanavassa niitä julkaisen. Jos sinulla on jotain ideoita mitä, minkälaisessa muodossa ja missä kanavassa julkaisen tilaisuudesta jotain, kerro ihmeessä, niin katson mitä pystyn tekemään. Tärkeintähän tilaisuudessa tietysti edelleen on kuunnella luennot ja oppia uudet asiat 😊

Tällä hetkellä Solki.live palvelussa on kaksi omaa tallennettani - lisää on tulossa

Omat webinaarit - Solki.live
Pitkään haimme Hansin kanssa sitä kanavaa mihin julkaisen omia webinaarejani, testasimme monenlaista alustaa. No nyt päädyimme suomalaiseen palveluun nimeltä Solki.live Suomalaiseen sen vuoksi että tekstejä ei tarvitse itse kääntää, palveluun voi jotain vaikuttaakin ja päivämäärät/kellonajat ovat suomalaisessa muodossa. Näillä ei niin ole merkitystä silloin kun tallennan kursseja, mutta kun tarkoituksena on pitää myös livewebinaareja, niin niissä kellonaika ja päivämäärä ovat tärkeitä. Olen nyt tallentanut ostettavaksi kaksi EU:n tietosuoja-asetuksesta kertovaa koulutustallennetta, toinen suunnattu tilitoimistoille ja toinen yrittäjille. Tein ne tallenteena, koska vaikka asialla nyt vielä ei mikään tulipalokiire ole, niin esimerkiksi tilitoimisoissa on edessä kiireisin aika vuodesta eikä tätä asiaa saa jättää kokonaan tilinpäätösajan jälkeen. Tallenne on hyvä siinä, että sen voi katsoa silloin kun itselle sopii ja kun palveluun rekisteröityy maksamansa tallenteen voi katsoa uudelleen aina kun tarvitsee.

Katse tulevaisuuteen, se on asenteeni edelleen ja siihen uskon

Mukana monessa juuri nyt
Olenkin siis nyt jalkautunut tällä hetkellä varmasti niihin medioihin, joissa lähiaikoina olenkin. Jokin voi jossain kohdin loppuakin. Mutta jatkossa edelleen kirjoitan tänne sekä Opinahjolle blogia (muistakaa seurata sitä Opinahjonkin blogia) Tallennan YouTubeen videoita tilaisuuksista ja teen sinne Tietoiskuja. Tietoiskut ja osan tapahtumavideoistakin jaan Facebookissa asiantuntijan sivustollani. Varsinaisia koulutuksia teen Solki.live -palveluun sekä tallenteina että livewebinaareina. Lisäksi julkaisen edelleen varmasti sopivissa väleissä TalousLehtinen julkaisua. Ainakin kerran vuodessa, kun teen julkaisun seuraavan vuoden tärkeistä luvuista.

Se hyvä puoli kaikessa on, että pystyy aktiivisena ja nauttii elämästä.

Jalat edelleen tiukasti tilitoimiston maaperällä :) 
Ja kyllä, kaiken tämän touhun lisäksi edelleen teen jonkun verran kirjanpitoja ja palkanlaskentaa – minulla on ihania tilitoimistoasiakkaita ja heidän kanssaan on ilo toimia 💛

Peruskirjanpitoja on todella kiva tehdä aina välillä

Näin ihania asiakkaita ei halua jättää ikinä
Näinköhän?Jos haluat koulutusta jotain tietysti aiheesta, laita toiveitasi, tekemäni tallenteet löytyvät osoitteesta:

Maksutapoja palvelusta löytyy 10 verkkopankki, mastercard, masterpass, visa, visa electron ja paypal - jokaiselle siis jotakin.

Ideoita Tili- ja veropäivien postauksiin?
Ja jos sinulla on ideoita mitä/minkä tyyppistä julkaisua olisi kiva katsella Tili- ja veropäiviltä Facebookissa tai YouTubessa niin laita kommentti niin katson, pystynkö sen toteuttamaan!


Mukavaa alkanutta vuotta!
Nähdään ja kuullaan taas! 

Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti